Voertuigen van de zweefvliegclub

LierDe Lier

De VCH lier van rond 1972 stond bekend als het gele monster, maar hij is recent rood geverfd en tevens onder handen genomen door enkele kundige clubleden. Een Ford V8 motor met een speciale koppeling aan twee trommels met lange staalkabels zorgen voor een acceleratie en een starthoogte waar menige lier niet aan kan tippen. De lier wordt af en toe 's ochtends van zonsopkomst tot 10:00 uur en 's avonds van ongeveer 19:00 uur tot zonsondergang ingezet. Dit in verband met het motorvliegverkeer dat overdag op Hoogeveen actief is.

Lieren is een goedkope, spectaculaire startmethode. In zeer korte tijd versnelt het vliegtuig tot zo´n 100 km/uur en stijgt het op naar een paar honderd meter hoogte. De bereikte hoogte is echter sterk windafhankelijk en het lieren vereist wat meer werk op de grond, dit zorgt voor actieve en gezellige ochtenden en avonden.

Tractor Tractoren

De club heeft twee tractoren (McCormick International 423) voor het slepen van zweefvliegtuigen en aanhangwagens. Eén tractor is voorzien van een passagiersbak met zittingen. Tevens gebruiken we de tractoren voor het uitrijden van de lierkabels.

StartplaatsDe Startcaravan

De startwagen (een omgebouwde bouwkeet) is de basis van het vliegbedrijf op het vliegveld en wordt iedere ochtend naar de startbaan gereden met de benodigde uitrusting. Op het verlanglijstje staan nog een sauna, hapjesbar en ijsco-vriezer.

Aanhangwagens

De club beschikt over een hele rij goed onderhouden, gesloten vliegtuigaanhangers. In combinatie met een redelijke auto is vaak geen E rijbewijs benodigd vanwege het relatief geringe gewicht van aanhanger en vliegtuig. Wel is enige oefening aan te bevelen, de aanhangers zijn behoorlijk lang.

Trailers